Perinteistä kesän juhlaa, juhannusta, vietetään tulevana viikonloppuna. Huominen juhannusaatto on monelle vapaapäivä töistä ja juhannuspäivänä lauantaina vietetään myös Suomen lipun päivää. Tämä keskikesän juhla on myös monen suomalaisen suosituin aika aloittaa kesäloma.
Yötön yö on synnyttänyt historiansa aikana useita taikoja ja laulujen sekä runojen sanoituksia. Taikojen uskottiin näyttävän tulevia puolisoita ja varmistavan onnistuneita satoja.
Suomen kesä on kauneimmillaan juuri nyt. Mutta mistä juhannuksessa oikeastaan on kyse?
Wikipedia tietää kertoa, että juhannus, joka myös mittumaarina tunnetaan, tarkoittaa valon ja keskikesän juhlaa. Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa juhannus on ollut alun perin muinaisuskontoon liittyvä juhla.
Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivänä, mistä tulee nimi juhannus.
Juhannuksen historiassa vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla on kutsuttu pesäpäiviksi, koska aurinko on silloin ikään kuin pesässä, eli sen päivittäinen kierto käy korkeimmalla kohdallaan, ikään kuin maailmanpuun oksalla. Aurinko näyttää viipyvän pesässä joitakin päiviä, kunnes auringon liikerata alkaa taas laskea ja päivät jälleen lyhetä.
Jotain taianomaista juhannukseen liittyy – mökkiranta, tyyni järvi, rauha ja unenomaisuus. Nautitaan tästä hetkestä.
Tunnelmallista ja turvallista juhannusta!
Elina Suosalo