Soinista maailmalle avaruutta tutkimaan

Tähdet ja avaruus ovat olleet Emilia Järvelän kiinnostuksen kohde jo lapsesta saakka. Hän teki väitöskirjan Aalto-yliopiston Metsähovin Radio-observatoriolla ja väitteli tekniikan tohtoriksi syksyllä 2018. Väitöskirjan ala oli tähtitiede ja aihe tietyntyyppiset aktiiviset galaksiytimet – narrow-line Seyfert 1 galaksit, eli nylsyt.

– Seuraavaksi suuntaan taas kohti Yhdysvaltoja, kun aloitan University of Oklahomassa Dodge Family Prize Fellow’na tammikuussa 2023. Nylsytutkimus jatkuu ja tällä hetkellä pääasiallinen tutkimuskohteeni on Metsähovin radioteleskoopilla löytämämme pieni otos omituisesti käyttäytyviä nylsyjä, joiden ominaisuuksille yritämme löytää fysikaalisen selityksen, kertoo Emilia Järvelä.

– Käytännössä tähtitieteilijän työ on pääasiassa tietokoneella istumista. Havaintoaikahakemusten laatimista, datan käsittelyä ja analysointia, ja tietysti tärkeimpänä tieteellisten artikkelien kirjoittamista, jotta tulokset saadaan julkaistua, ja kansainvälisen tiedeyhteisön tietoon ja luettavaksi. Silloin tällöin pääsee havaintoja tekemään myös itse, ja olenkin vieraillut observatorioilla muun muassa La Palmalla, Kanariansaarilla, ja Sierra Nevadan vuoristossa, Etelä-Espanjassa.

Lue lisää aiheesta 12.1.2023 Uutisnuotasta.