Sinilevähavaintoja Ähtärinjärvellä

 
 

Viikolla 26 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevilla ELY-keskuksen virallisilla levähavaintopisteillä sinilevää on havaittu hieman Ähtärinjärvellä Ähtärinrannan koulun, Kylmälahden ja Suninsalmen havaintopisteillä. Lisäksi levää havaittiin hieman Kuortaneenjärven ja Evijärven Sillankorvan leirintäalueen valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteillä.

Valtakunnallisten leväseurantahavaintojen lisäksi kuluneella viikolla viranomaishavaintoja ilmoitettiin muun muassa Ähtärinjärven Ähtärinsalmelta, joissa levää havaittiin hieman.

ELY-keskukselle ilmoitetuista kansalaishavainnoista kuluneen viikon aikana sinilevää havaittiin hieman muun muassa Alavuden Ponnenjärvellä. Kansalaiset voivat ilmoittaa levähavainnoista Järvimeri-wikin nettisivuille tai leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

Pitkään jatkunut hellesää ja lämmenneet vedet ovat kiihdyttäneet sinilevän kasvua, ja erityisesti kansalaishavainnot ovat lisääntyneet juhannuksen jälkeisellä viikolla. Sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä osa sinilevistä on myrkyllisiä ja aiheuttaa muun muassa iho-oireita ja pahoinvointia. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä pois sinileväpitoisen veden lähettyviltä.