Pitovoima kertoo tyytyväisyydestä

Paikalliskehittäminen koostuu useasta osa-alueesta, alkaen pysyvästi seudulla asuvien toiveista ja tarpeista. Vetovoimaa tulee kehittää, unohtamatta pitovoimaa, joka saa asukkaat pysymään asuinalueellaan.

Paikalliskehittämistä pohdittiin Ähtärissä pidetyssä seminaarissa viime viikon perjantaina. Päivän pääpuhujana oli valtiotieteen tohtori, konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro herätellen kuulijoita pohtimaan Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueen tulevaisuutta ja miten Kuusiokuntien alueet pärjäävät kuntien välisessä kilpailussa. Hän herätteli kuulijoita havainnoimaan, miltä eri asiat näyttävät oman alueensa näkökulmasta ja mitkä asiat korostuvat vaikkapa Ähtärin tai Soinin näkökulmasta.

Puheenvuorossaan Aro nosti esille pito- ja vetovoiman, joista puhuttaessa ei kyse ole ihmeellisistä asioista, vaan arjen tekemisestä, valinnoista, päätöksistä ja teoista.

– Alueiden välinen kilpailu niukkenevista resursseista tulee jatkossa olemaan kovempaa kuin koskaan aikaisemmin. Väitän, että kilpailu, mikä on aiemmin käyty alueiden välillä resursseista, on lasten leikkiä sen rinnalla mitä se tulee olemaan 2020- ja 2030-luvulla.

– Kaikki kunnat Suomessa sijaintiin ja kokoon katsomatta, joutuvat ottamaan kilpailuun kantaa eri tavalla kuin aikaisemmin. Se tulee vaikuttamaan monien alueiden kehitykseen todella voimakkaasti, Aro totesi.

Lue lisää aiheesta 12.5. Uutisnuotasta.