Lämpöä kotimaisella polttoaineella

Ähtärissä juhlistetaan kuluvana vuonna 60 vuotta täyttävän kaupungin konserniyhtiö, Ähtärin Energia ja Vesi Oy:n taivalta. Vuonna 1963 Ähtärin Lämpökeskus Oy:nä perustettu yhtiö aloitti toimintansa ähtäriläisten energian tuottajana. Vuonna 2006 yhtiö osti kaupungin vesi- ja viemäriliiketoiminnan nimen vaihtuessa nykyisin tunnetuksi Ähtärin Energia ja Vesi Oy:ksi.

Ähtärin Lämpökeskuksen lämpölaitos vihittiin juhlallisesti käyttöön vuonna 1964 ja ensimmäisinä kaukolämpöön liittyivät ammattikoulu, aluesairaala, Helsingin pankki, Ähtärin Osuuskassa, seurakunta ja Ähtärin kunnantalo.

Ähtärin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Veijo Leino kertoo toiminnan laajentuneen yksityisille asiakkaille lämpöverkoston kasvun myötä. Lämmön lähteenä oli aluksi öljy ja sen jälkeen turve Ähtärin omilta soilta.

Perustekniikkana Ähtärintien varrella sijaitsevassa lämpölaitoksessa on tänä päivänä ns. leijupetikattilat, joista laitoksen vanhempi kattila on jo täyttänyt 30 vuotta.

– Täällä on kaksi kiinteän polttoaineen kattilaa, joissa poltetaan turvetta ja haketta. Kotimaisen polttoaineen käyttöaste on lähes sata prosenttia polttoaineen tullessa lähialueelta.

Lue lisää aiheesta 12.1.2023 Uutisnuotasta.